Categories: Viața în București

5 preparate pe care le poti servi in restaurantele libaneze

Bucataria Orientului Mijlociu atrage tot mai multi pasionati de mancare sanatoasa si gustoasa. In toate tarile din aceasta zona exista preparate pline de savoare, dar cea mai renumita din punct de vedere gastronomic este Libanul. Aici au aparut o multime de retete pe care le atribuim Orientului, ceea ce face din aceasta tara un adevarat centru cultural. Asezarea privilegiata a tarii cedrilor, la intalnirea drumurilor comerciale de pe uscat cu cele maritime, a incurajat inovatiile culinare si, implicit, aparitia unor preparate savuroase. Si in tara noastra bucataria libaneza este apreciata, iar restaurantele cu acest specific au o clientela fidela. Exista numeroase feluri de mancare libaneze care merita incercate, de aceea ti-am pregatit o lista cu x dintre ele pe care le poti servi in restaurantele de la noi.

1.Ras asfour

Ras asfour este un preparat pe gustul carnivorilor, pentru ca se gateste din carne de vita sau de pui, sos de rodii si ceapa. Reteta este simpla, dar deosebit de savuroasa, datorita combinatiei dintre aciditatea si aroma sucului de rodii si carnea slaba de vita sau pui. Ceapa si carnea se calesc, apoi se fierb in sucul de rodii pana se fragezesc. Ras asfour se serveste ca fel principal, decorat cu frunze de menta sau boabe de rodie, alaturi de pita.

2.Sucuk

Sucuk (sau sujuk) este un tip de carnat semiuscat cu continut mare de grasime si cu gust picant. Se consuma in mod obisnuit in Liban, dar si in Turcia, Israel, Egipt si Irak. Sucuk se face din carne de vita, sare, boia iute, chimen si usturoi. Inainte de a fi consumat se usuca timp de cel putin 3 saptamani. Se serveste rece, taiat in felii subtiri, ca aperitiv, sau prajit cu oua si legume. In Liban, maniera preferata de servire este alaturi de un sos din usturoi si rosii, intr-o lipie.

3.Humus

Humusul este preparatul emblematic al Libanului, dar se consuma traditional in toata lumea araba. Astazi este atat de popular in lume, incat multi il considera o mancare internationala. Humusul este o crema realizata din boabe de naut, usturoi, suc de lamaie si o pasta din susan, numita tahini. Exista si variante cu trufe, chimen, boia iute, masline, castraveti, rosii tocate, ierburi aromatice sau felii de oua fierte. Se consuma cu pita, painea necrescuta specifica Orientului Mijlociu, legume si putin ulei de masline.

4.Fattoush

Acest preparat libanez este o salata in care bucati de paine prajita sau fripta se combina cu diverse legume, ca ridichi, castraveti, laptuci, rosii, ardei, ceapa si usturoi. Toate ingredientele sunt tocate si amestecate cu ierburi aromatice, dominante fiind menta si patrunjelul. Dressingul din suc de lamaie, ulei de masline si suc de rodie completeaza preparatul, aromele rezultate fiind intense, dar echilibrate. Uneori se presara peste fattoush sumac, un condiment cu gust acid, specific acestei regiuni. BIneinteles, si in cazul acestei retete ingredientele pot varia. Astfel, se pot adauga si masline, seminte de rodie, branza feta si iaurt. 

5.Tabbouleh

Tabbouleh este un preparat national, cu origini in zona muntoasa a Libanului. Are o textura crocanta si se face din bulgur, frunze de menta tocate, ulei de masline si frunze proaspete de patrunjel, taiate fin. Se mai pot adauga si rosii, castraveti, suc de lamaie si ceapa tocata. Se consuma ca aperitiv si se serveste uneori cu baba ganoush sau humus. Aromele sale racoritoare sunt ideale in zilele fierbinti de vara, iar bulgurul din compozitie asigura un aport important de fibre.

Mancarea libaneza este delicioasa si are avantajul de a nu ingreuna digestia, datorita continutului mare de legume, plante aromatice si condimente. Si in Romania poti manca preparate libaneze de calitate, iar cea mai convenabila modalitate de a te bucura de ele este sa comanzi online, de la  https://www.foodpanda.ro/cuisine/mancare-libaneza-livrare-bucuresti.  

AlexandraM

Recent Posts

Cămin de bătrâni modern în București – „Acasă la bunici”

Atunci când vine momentul să alegeți un loc sigur și potrivit pentru părinți sau bunici, este important să știți că…

15 ore ago

Cum analfabetismul funcțional a migrat de la IPJ Prahova la Poliția de Frontieră și înapoi spre IGPR – Ziarul Incisiv de Prahova

Țara arde, fermierii plâng, iar politicienii se fac că plouă! DNA, dormiți liniștiți sau sunteți la cheremul mafiei? Incisiv de…

18 ore ago

Target3D îşi optimizează producţia virtuală şi motion capture cu soluția KVM over IP de la ATEN

București, 18 September 2025 – ATEN International prezintă implementarea realizată în studioul Target3D din UK, ca poveste de succes pentru implementarea…

o zi ago

Comunicat de presă finalizare proiect QUALITY MEDICAL VISION SRL

Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta 9. Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare, Investiția I3.…

2 zile ago

Ce trebuie să știi înainte să alegi un serviciu de amanet auto București

În București există numeroase opțiuni pentru cei care au nevoie rapid de bani și vor să apeleze la un serviciu…

2 zile ago

UAT Comuna Baia, județul Suceava, anunță finalizarea proiectului „Înființarea și dotareaunui centru de colectare prin aport voluntar în Comuna Baia, Județul Suceava – Runda 1”

Industria de gaming continuă să crească într-un ritm accelerat, iar anul 2025 aduce cu sine o serie de tendințe interesante…

2 zile ago