Categories: Viața în București

Cele mai bune rețete pentru a prepara Aperol Spritz

Celebrul cocktail Aperol Spritz este vedeta verii si nu numai! Pe lângă că este răcoritor și arată extrem de apetisant, nu are un conținut mare de alcool și poate fi savurat chiar și în zilele toride de vară, dar si pe timp de iarna in aceeasi masura. Aromele care predomină sunt cele de citrice, dar și diverse ierburi care îi dau o aromă suavă amăruie, acoperită însă destul de bine de cea de vanilie. Chiar dacă multe persoane consideră că Aperol Spritz este o băutură banală, ea este catalogată de specialiști ca fiind una dintre cele mai elegante și rafinate cocktailuri.

Cum a apărut cocktailul Aperol Spritz

Aperol Spritz are o istorie de mai bine de 100 de ani, însă rețeta originală nu a fost dezvăluită de frații Silvio si Luigi Barbieri, care au inventat această băutură în anul 1919. Cei doi au făcut Aperolul cunoscut la Targul international de la Padova, însă cocktailurile cu Aperol au apărut abia după alți 30 de ani. Deja, în anii ’80, Aperol Spritz era cunoscut pentru că era consumat de doamnele elegante și frumoase, și începea deja să devină o băutură preferată în clasele superioare ale societății.

În ceea ce privește denumirea, aceasta a fost aleasă de la abrevierea cuvântului aperitiv din limba italiană, care este “apero”.

Deși Aperolul este de multe ori confundat cu o altă băutură, Campari, trebuie să știi că nu sunt unul și același lucru. Aperolul conține mai puțin alcool decât Campari și este ușor mai dulce.

Cum să prepari Aperol Spritz

Iată care sunt ingredientele esențiale de care ai nevoie pentru a obține un cocktail răcoros și gustos! Ceea ce este cel mai important este să ții cont de proporții: trei părți de prosecco, două de Aperol și una de apă minerală carbozificată sau apă tonică:

 

  • 3 părţi Prosecco
  • 2 părţi Aperol
  • 1 parte apă minerală sau apă tonică, după gust
  • câteva cuburi de gheață
  • felie de portocală

 

Nu este nimic complicat în a prepara Aperol Spritz. Important este ca ingredientele să fie deja reci, pentru a nu pune prea multă gheață și a nu dilua compusul final prea mult. Două sau trei cuburi de gheață ar trebui să fie suficiente pentru un pahar mare. Pentru că aspectul contează foarte mult, ideal este să folosiți un pahar pentru vin. Primele care se pun în pahar sunt cuburile de gheață, urmate de Aperol. Peste ele se așază felia de portocală. Imediat, adaugă Prosecco și completează cu apă minerală sau apă tonică, în funcție de cât vrei să fie de tare cocktailul. Daca vrei sa comanzi un Aperol Spritz il gasesti pe Emag.

De-a lungul timpului, băutura extrem de versatilă a permis crearea multor combinații și variante de cocktailuri, care mai de care mai interesante. Asta mai ales pentru că Aperolul a fost creat dintr-o combinație de ingrediente foarte aromate și este menit să dea gust și savoare altor băuturi mai complexe, în loc să fie savurat sec. Iată ce alte mixuri poți face chiar la tine acasă, folosind Aperol și alte ingrediente:

 

  1. Aperol Grapefruit Spritz este un cocktail în care se adaugă suc de grapefruit, pe lângă felia de portocală, pentru un plus de gust amar. În plus, pentru decor se poate folosi și coajă de grapefruit.
  2. Aperol Spritz’n Tonic este o băutură în care se pune și gin, dar și suc de lime. Ginul va da o aromă specială restul ingredientelor și va transforma acest cocktail într-unul mai dur.
  3. Veneto Aperol Spritz este o combinație care se face cu vin alb, în loc de Prosecco. De multe ori, paharele sunt ornate cu măsline verzi.
  4. Aperol Spritz în stil danez este făcut cu cidru de mere și bourbon, iar în loc de o felie de portocală se pune una de măr.
  5. Istrian Spritz este un cocktail inventat de croați. Ei folosesc un lichior din vin, numit Teranino, în loc de Aperol. Așadar, nu este chiar o rețetă originală, însă merită încercată!
  6. Aperol Ale este departe de rețeta initial, întrucât este alcătuit din bere tip Ale, suc de lămâie, ananas și, evident, Aperol. Gustul este însă unul deosebit.

 

Cocktailul Aperol Spritz a intrat și în Cartea Recordurilor în anul 2012, când 2.600 de turiști aflați în Piața San Marco din Veneția au ținut un toast în cinstea fraților care au inventat această băutură.

 

Nu rămâne decât să îți folosești imaginația și să mixezi ingredientele după placul tău. Variantele sunt nelimitate și cu siguranță vei obține un cocktail răcoritor și ușor!

 

Nikolas

Recent Posts

Cămin de bătrâni modern în București – „Acasă la bunici”

Atunci când vine momentul să alegeți un loc sigur și potrivit pentru părinți sau bunici, este important să știți că…

16 ore ago

Cum analfabetismul funcțional a migrat de la IPJ Prahova la Poliția de Frontieră și înapoi spre IGPR – Ziarul Incisiv de Prahova

Țara arde, fermierii plâng, iar politicienii se fac că plouă! DNA, dormiți liniștiți sau sunteți la cheremul mafiei? Incisiv de…

18 ore ago

Target3D îşi optimizează producţia virtuală şi motion capture cu soluția KVM over IP de la ATEN

București, 18 September 2025 – ATEN International prezintă implementarea realizată în studioul Target3D din UK, ca poveste de succes pentru implementarea…

o zi ago

Comunicat de presă finalizare proiect QUALITY MEDICAL VISION SRL

Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta 9. Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare, Investiția I3.…

2 zile ago

Ce trebuie să știi înainte să alegi un serviciu de amanet auto București

În București există numeroase opțiuni pentru cei care au nevoie rapid de bani și vor să apeleze la un serviciu…

2 zile ago

UAT Comuna Baia, județul Suceava, anunță finalizarea proiectului „Înființarea și dotareaunui centru de colectare prin aport voluntar în Comuna Baia, Județul Suceava – Runda 1”

Industria de gaming continuă să crească într-un ritm accelerat, iar anul 2025 aduce cu sine o serie de tendințe interesante…

2 zile ago