Categories: Eveniment

Vană pasteurizare lapte – beneficii

Unul dintre principalele beneficii oferite de vana pasteurizare lapte este faptul că asigură o temperatură optimă pentru prepararea gamei de produse proaspete – lapte bătut, sana, iaurt, chefir, etc. Totodată, cu ajutorul acestui utilaj se pasteurizează și smântâna pentru a deveni un produs optim de consum, iar capacitatea variază de la 100 la 2000 de litri.

O vană pasteurizare lapte este obligatoriu dotată cu trei componente importante: termometru, agitator, și capac de închidere.

Pentru încălzirea laptelui până la temperatura de pasteurizare este utilizat ca și agent chimic apa fierbinte cu temperatura de 90-95 grade, sau abur sub presiune de 0,6-0,8 bari. Ulterior, laptele trebuie amestecat încontinuu pentru a se evita atât zonele supraîncălzite, cât și formarea cuiburilor de transfer termic. Acest lucru se realizează cu ajutorul agitatoarelor – permit inclusiv transferul căldurii în masa laptelui, mai rapid.

Rolul termometrelor din dotarea vanei este de a opri procesul de încălzire, respective agitarea lichidului Acest lucru se realizează odată ce s-a atins temperatura de pasteurizare în tot conținutul produsului. Ulterior, răcirea laptelui se face tot în vană pasteurizare lapte prin introducerea de apă cu gheață prin pereții vanei. În general, răcirea are două faze: în prima fază laptele se răcește până la temperatura de 10-12 grade (prerăcire), iar în a doua fază laptele ajunge la o temperatură de 4-6 grade (răcirea propriu-zisă).

Avantajul dat de o vană pasteurizare lapte este faptul că atunci când se procesează în secții de capacitate mică, lichidul poate să rămână în recipient (vană) până în momentul în care este prelucrat. Acest lucru este posibil deoarece, în general, în industria prelucrării laptelui se folosesc vane cu capac de închidere, al cărui rol este acela de a preveni degradarea unor compuși chimici ai laptelui (enzime, vitamine, grăsimi, etc.).

Avantajele unei vane pentru pasteurizare

Spre deosebire de alte utilaje sau instalații din industria prelucrării laptelui, vanele au mai multe beneficii pentru procesul tehnologic, ca de exemplu:

– sunt mai puțin voluminoase, și au o înălțime mai mică;

– din punct de vedere al șocurilor hidraulice nu reprezintă niciun pericol;

– mediul poate circula în ambele sensuri, respectiv opun rezistență mai mica împotriva mediului care circulă.

Capitala24

Recent Posts

Cămin de bătrâni modern în București – „Acasă la bunici”

Atunci când vine momentul să alegeți un loc sigur și potrivit pentru părinți sau bunici, este important să știți că…

19 ore ago

Cum analfabetismul funcțional a migrat de la IPJ Prahova la Poliția de Frontieră și înapoi spre IGPR – Ziarul Incisiv de Prahova

Țara arde, fermierii plâng, iar politicienii se fac că plouă! DNA, dormiți liniștiți sau sunteți la cheremul mafiei? Incisiv de…

21 de ore ago

Target3D îşi optimizează producţia virtuală şi motion capture cu soluția KVM over IP de la ATEN

București, 18 September 2025 – ATEN International prezintă implementarea realizată în studioul Target3D din UK, ca poveste de succes pentru implementarea…

o zi ago

Comunicat de presă finalizare proiect QUALITY MEDICAL VISION SRL

Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta 9. Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare, Investiția I3.…

2 zile ago

Ce trebuie să știi înainte să alegi un serviciu de amanet auto București

În București există numeroase opțiuni pentru cei care au nevoie rapid de bani și vor să apeleze la un serviciu…

2 zile ago

UAT Comuna Baia, județul Suceava, anunță finalizarea proiectului „Înființarea și dotareaunui centru de colectare prin aport voluntar în Comuna Baia, Județul Suceava – Runda 1”

Industria de gaming continuă să crească într-un ritm accelerat, iar anul 2025 aduce cu sine o serie de tendințe interesante…

2 zile ago