Categories: Eveniment

Crintă presare brânzeturi – ce rol are?

Crinta pentru presare brânzeturi se utilizează în industria procesării laptelui pentru eliminarea zerului din produsele lactate proaspete din care se obțin cașcavalul, telemeaua, cașul, sau brânza proaspătă. În general, această instalație este realizată complet din inox, și este compusă dintr-un singur compartiment, sau mai multe (în funcție de model) – aceste compartimente sunt umplute cu produsul însămânțat.

Acest proces reprezintă de fapt unirea particulelor de coagul în masă compactă (preferabil cât de compactă este posibil), dar ajută inclusiv la eliminarea zerului – cu o crintă presare brânzeturi procedeul se face ușor, eficient, și corespunzător.

Pentru presarea sau autopresarea branzeturilor este necesară întoarcerea acestora pe ambele părți, și durează între 10 și 24 de ore în cazul brânzeturilor moi, iar în cazul brânzeturilor tari între 8 și 10 ore. Crinta de presare brânzeturi se utilizează în general la produsele tari și semi-tari, deoarece în cazul acestora se pune accent mare pe unirea particulelor de coagul într-o masă compactă. Spațiul în care se face presarea trebuie să aibă o temperatură optimă, între 20-25 grade – este un aspect foarte important al procesului de presare.

Înainte de introducerea lactatelor în crinta presare brânzeturi, trebuie învelite în pânză ori sedilă. Se recomandă învelirea lor pentru obținerea unei coji tari, uniforme, cu suprafață netedă.

În funcție de dimensiune, presarea brânzeturilor se realizează în moduri diferite. De exemplu, în cazul brânzeturilor mici presarea nu poate fi mai lungă de 2-4 ore la o forță mică de 15-25 kg. La brânzeturile mari, presarea poate dura de la 12 la 24 de ore, cu o forță mult mai mare de 30-40 kg (uneori și mai mult).

Tipuri de prese

Presele folosite în procesul tehnologic sunt de mai multe tipuri: cu pârghie, hidraulice, pneumatice, sau cu arc-șurub. De asemenea, o crintă de presare brânzeturi se găsește pe piață în diverse modele, și dimensiuni, în funcție de necesitățile secțiilor de procesare.

 

Capitala24

Recent Posts

Cămin de bătrâni modern în București – „Acasă la bunici”

Atunci când vine momentul să alegeți un loc sigur și potrivit pentru părinți sau bunici, este important să știți că…

15 ore ago

Cum analfabetismul funcțional a migrat de la IPJ Prahova la Poliția de Frontieră și înapoi spre IGPR – Ziarul Incisiv de Prahova

Țara arde, fermierii plâng, iar politicienii se fac că plouă! DNA, dormiți liniștiți sau sunteți la cheremul mafiei? Incisiv de…

17 ore ago

Target3D îşi optimizează producţia virtuală şi motion capture cu soluția KVM over IP de la ATEN

București, 18 September 2025 – ATEN International prezintă implementarea realizată în studioul Target3D din UK, ca poveste de succes pentru implementarea…

o zi ago

Comunicat de presă finalizare proiect QUALITY MEDICAL VISION SRL

Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta 9. Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare, Investiția I3.…

2 zile ago

Ce trebuie să știi înainte să alegi un serviciu de amanet auto București

În București există numeroase opțiuni pentru cei care au nevoie rapid de bani și vor să apeleze la un serviciu…

2 zile ago

UAT Comuna Baia, județul Suceava, anunță finalizarea proiectului „Înființarea și dotareaunui centru de colectare prin aport voluntar în Comuna Baia, Județul Suceava – Runda 1”

Industria de gaming continuă să crească într-un ritm accelerat, iar anul 2025 aduce cu sine o serie de tendințe interesante…

2 zile ago