Connect with us

Uncategorized

În Republica Moldova s-a schimbat politica fiscală. Despre modificările efectuate discutăm cu Volodymyr Tulin, FMI

Publicat

pe

Modificările politicii fiscale anunțate recent de Ministerul Finanțelor, care au înăsprit, într-o oarecare măsură, politica fiscală per ansamblu, au provocat discuții aprinse în societate, fiind, în cea mai mare parte, percepute negativ de mediul de afaceri și societatea civilă. Dat fiind faptul că aceste măsuri au fost coordonate cu FMI, am discutat despre necesitatea lor cu reprezentantul Fondului în Republica Moldova, Volodymyr Tulin. 

  • Dle Tulin, măsurile fiscale făcute recent publice de către Ministerul Finanțelor, unele din ele fiind propuse la recomandarea FMI, vin, în mare parte, în contradicție cu unele măsuri fiscale ale guvernării precedente. Însă, dacă ne uităm peste datele statistice referitor la activitatea economică din primul trimestru al anului în curs și analizăm aceste statistici, constatăm că acele politici au generat o creștere economică robustă. De ce atunci acestea sunt greșite?
  • Deși reducerea cotelor de impozitare și reforma sistemului de salarizare operată anul trecut a generat un impuls fiscal semnificativ, influențând, evident, cererea și inflația, pe termen scurt, totuși, nu putem spune că rezultatele bune ale activității economice în primul trimestru se datorează anume reformei fiscale. Să vă explic problema în contextul întregului pachet de reforme fiscale din luna iulie a anului trecut, inclusiv a amnistiei fiscale. Voi începe cu amnistia,or aceasta dezvăluie cel mai clar esența problemei. Logica autorităților era că, dacă vom ierta evaziunea fiscală, care este o infracțiune, oamenii vor începe să achite conștiincios impozitele. Din păcate, însă, lucrurile nu funcționează astfel. Dacă îi ierți cuiva o infracțiune, asta nu garantează faptul că făptașul nu va mai comite astfel de infracțiuni în viitor. Această tactică este contraproductivă. Din contra, dacă persoana vede că a fost iertată o dată, va fi iertată și în continuare și… de ce atunci ar trebui să nu mai comită infracțiuni?

Pe de altă parte, cel ce nu comite infracțiuni și vede că infractorul a fost iertat, are tot temeiul să se întrebe de ce ar rămâne el în câmpul legal și ar plăti impozite dacă oricum neplata este iertată odată la câțiva ani?

Însăși logica că, prin intermediul mecanismului de iertare a celor ce se eschivează de la achitarea obligațiunilor fiscale, vom stimula intrarea acestora în câmpul fiscal legal, este contraproductivă. Astfel de măsuri aduc cu totul alte rezultate.

Autoritățile au început cu amnistia în industria HoReCa, deoarece afacerile din sectorul restaurantelor, de rând cu cele din sectorul construcțiilor,sunt cel mai des folosite drept canale de evaziune fiscală. Și în acest caz logica a fost exact aceeași: hai să le reducem impozitele și ei vor începe să le achite.

  • Deci, vorbim de așa-zisul principiu al morcovului și biciului”?

Pai, da, acesta a fost morcovul, care însă nu funcționează fără bici!Nu vreau, însă, să se creadă că noi recomandăm să se opereze doar cu biciul, fiindcă nu este așa. De fapt,conformarea fiscală sau disciplina fiscală, cultura fiscală în general, nu trebuie să se bazeze pe frica de bici, ci pe conștientizarea faptului că impozitele sunt o obligațiune. Adică, banii pe care îi achiți merg pe urmă la crearea condițiilor mai bune de viață pentru tine și familia ta: drumuri, școli, spitale etc. Disciplina fiscală merge mână în mână cu cultura fiscală, iar în cazul HoReCa a fost, de fapt,implementat principiul morcovului, uneori chiar fără bici.

Ca să ne referim la HoReCa, în special la restaurante–aici, după reforma respectivă, nici măcar prețurile nu s-au redus, consumatorul n-a câștigat nimic din toată treaba asta. Dacă, să presupunem,s-a urmărit ca prin reducerea impozitelor să se stimuleze cererea, argumentul respectiv nu reiese din dinamica prețurilor în sector. Prin urmare, statistica oficială a veniturilor în sector nu a crescut grație sporirii consumului care a fost stimulat de reducerea prețurilor, ci grație ieșirii din umbră a jucătorilor din sector, fapt cauzat mai degrabă de controalele fiscale, adică de acel bici despre care vorbeam mai sus. Până la urmă, și restaurantele văd că este mai convenabil să se conformeze, adică să achite impozitele, și asta ne spun și nouă, deși cifrele arată că pierderile bugetului de pe urma acestor impozite neachitate rămân a fi semnificative. La moment, se vorbește mai mult decât se face.

Vezi interviul complet pe site-ul: economica.md

Facebook Comments
Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Uncategorized

Beneficiile uleiurilor esențiale bio asupra sănătății

Publicat

pe

Uleiurile esențiale bio sunt obținute din diferite plante, fie prin presare fie prin distilare, în funcție de planta din care sunt extrase. Datorită procesului de extragere, aceste uleiuri sunt foarte concentrate, motiv pentru care se folosesc în cantități foarte mici, adesea diluate în uleiuri de bază.

Beneficiile pe care uleiurile esențiale le au asupra sănătății sunt numeroase. Este important de știut că varietatea acestor uleiuri este foarte mare, astfel, și beneficiile sunt multiple și variază în funcție de tipul de plantă din care sunt extrase. Iată doar câteva dintre acestea.

Ajută la relaxarea mușchilor și a spasmelor musculare

Infuzia în apa caldă poate ajuta mușchii stresați să se relaxeze. De asemenea, uleiul de levănțică are și efecte benefice asupra calmării spasmelor musculare.

Ajută la îmbunătățirea danturii

Uleiul esențial de portocală, în combinație cu bicarbonatul de sodiu ajută la albirea dinților. Stomatologii îl recomandă atât pentru albirea lucrărilor dentare cât și a dinților naturali.

Efect antiseptic

Uleiurile esențiale pot fi folosite cu succes pentru a curăța diferite suprafețe din casă. Acestea au efecte antiseptice, așadar nu numai lasă o mireasmă plăcută în urmă, dar te feresc și de microbi.

Pot ajuta persoanele ce suferă de boli cronice

Uleiul de scorțișoară, de exemplu, are efect pozitiv asupra receptorilor de insulină. Cu alte cuvinte, reduce cantitatea de insulină din sânge, lucru foarte important pentru persoanele ce suferă de diabet.

Ajută la ameliorarea problemelor dermatologice

Uleiul de arbore de ceai are efect benefic asupra tenului acneic. Uleiul de mușețel, diluat în apă călduță are proprietăți calmante pentru scapul iritat, la fel și uleiul de cânepă.

Ambianță plăcută

Poate nu tocmai un beneficiu direct asupra sănătății, ambianța plăcută pe care uleiurile esențiale le oferă ajută la îmbunătățirea stării de spirit.

Cum utilizăm uleiurile esențiale pentru a beneficia de beneficiile pe care acestea le au?

Trebuie reținut că, indiferent de uleiul esențial pe care alegem să-l folosim, trebuie întotdeauna să îl diluăm. Așadar, uleiurile esențiale pot fi folosite astfel:

  • la baie, diluate în apa caldă pentru un miros plăcut și pentru a relaxa mușchii;
  • câteva picături de ulei diluat întru-un pahar cu apă pentru gargară sau pentru a fi băut
  • diluat în alte uleiuri de bază, precum cel de cocos, măsline sau migdale, pentru a masa anumite zone cu probleme
  • diluat în apă, într-o sobă de infuzie, pentru a înmiresma casa

Indiferent de cum alegeți să folosiți uleiurile esențiale, acestea trebuie diluate. Fiind atât de concentrate, nediluate acestea pot duce la arsuri sau iritări ale pielii. Așadar trebuie să citiți cu mare atenție instrucțiunile de utilizare ale acestora și să le respectați cu strictețe. Folosite necorespunzător, uleiurile esențiale pot face mai mult rău decât bine, așadar utilizați-le cu mare răspundere.

Uleiurile esențiale au numeroase întrebuințări, acestea fiind foarte des folosite în aromaterapie. Este foarte important de reținut că uleiurile esențiale au proprietăți de ameliorare, nu de vindecare. Efectuarea unui tratament cu uleiuri esențiale trebuie urmat sub stricta recomandare a unui specialist.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Uncategorized

Allview va lansa un ultrabook cu procesor Qualcomm

Publicat

pe

Allview continua sa prezinte noi produse inovatoare si in curand se pare ca va lansa un ultrabook sau convertible cu procesor Qualcomm pentru Windows, cu procesor Snapdragon 8cx.

Snapdragon 8cx este procesor nou-nout pentru laptopuri si ultrabook-uri cu Windows, este cel mai mare procesor pe care compania l-a realizat vreodata, cu cele mai puternice CPU si GPU create de Qualcomm. Qualcomm declara ca va fi primul procesor cu tehnologie pe 7nm pentru PC si cel mai mare salt de performanta pentru facut vreodata de un Snapdragon. Promisiunea companiei este o viata lunga a bateriei si o conectivitate de pana la 2Gbps.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Uncategorized

Xerox lanseaza o noua serie de echipamente de imprimare compacte, cu WiFi Direct si imprimare mobila

Publicat

pe

Device offers wireless printing without a router and mobile print functionality with Apple AirPrint, Google Cloud Print, Mopria and Android support.

BUCURESTI, 30 iulie 2019 – Xerox anunta lansarea unei noi game de echipamente de imprimare accesibile, create pentru a-i ajuta pe utilizatorii din birourile mici sa fie mai flexibili, fara a face compromisuri privind calitatea imaginii, securitatea datelor si a echipamentelor sau experienta de utilizare. Seria este alcatuita din imprimanta Xerox B210 si echipamentele multifunctionale de imprimare B205 si B215, toate echipamentele oferind conectivitate wireless de mare viteza, pentru ca utilizatorii sa poata imprima in orice moment, de oriunde s-ar afla.

„Business-urile mici sau persoanele care lucreaza de acasa au aceleasi nevoi de usurinta in folosire, functionalitate, capacitate si productivitate precum angajatii din corporatii. De aceea, am creat aceasta serie de echipamente compacte si usoare, care le ofera utilizatorilor functiile pe care si le doresc, la preturi accesibile,” spune Terry Antinora, vice-presedinte si manager general, Workplace Solutions, Xerox.

Device offers wireless printing without a router and mobile print functionality with Apple AirPrint, Google Cloud Print, Mopria and Android support.

Fiecare echipament are incorporata tehnologia WiFi Direct – care permite imprimarea wireless fara a fi nevoie de un router – si functii de imprimare mobila cu Apple AirPrint, Google Cloud Print, Mopria si Android. Seria atinge viteze de imprimare de pana la 30 ppm, la rezolutii de pana la 1200 x 1200 dpi.

Asemenea popularelor serii Xerox VersaLink® si AltaLink®, echipamentul B215 are si el o interfata care le ofera utilizatorilor o experienta asemanatoare folosirii unui smartphone.

„In Romania, categoria de echipamente monocrom laser 21-30 ppm este foarte populara in randul utilizatorilor. De exemplu, Xerox a inregistrat cresteri medii semnificative in fiecare trimestru din 2018 pe aceasta categorie, comparativ cu anul precedent. Piata totala de echipamente laser A4 din Romania depaseste 100.000 de unitati anual si a inregistrat o crestere de 6,8% fata de 2017, conform IDC Romania,” a explicat Bogdan Cobuz, Product Manager, Xerox Romania.

Echipamentele sunt disponibile in acest moment in Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA), urmand sa fie lansate in Statele Unite ale Americii, Canada si America Latina pe 6 august.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Parteneri

Știri din București

Exclusiv9 ore inainte

Un nou caz “Caracal” la Mizil/POLIŢIA ORAŞULUI MIZIL controlata de gruparile de crima organizata/ Violuri musamalizate si dosare fabricate

Procurorul Mircea Negulescu a declarat luni, 23.10.2017, la Înalta Curte de Casație și Justiție, că „a fugit de acasă” împreună...

Exclusiv2 zile inainte

PROMO/Un militian din cadrul IPJ Prahova camatar, cu drogurile in “nari” si sifonarea datelor catre clanurile mafiote si retelele de prostitutie

După ce anul trecut si in acest an primarul Adrian Dobre a avut libertatea să se ocupe de bunăstarea angajaţilor...

Eveniment2 zile inainte

Cercei copii – Cum sa ii alegi?

Nu doar materialului ar trebui sa-i acorzi atentie atunci cand alegi cercei copii. Decoratia nu trebuie sa fie prea grea, deoarece o...

Exclusiv3 zile inainte

GRUPUL DE CRIMA ORGANIZATA DIN PRAHOVA COORDONAT DE DNA ST PLOIESTI SI “ORORILE” COMISE (IV)

GRUPUL DE CRIMA ORGANIZATA DIN PRAHOVA COORDONAT DE DNA ST PLOIESTI era compus din urmatorii: procurorul NEGULESCU MIRCEA procurorul Onea...

Exclusiv3 zile inainte

Pantofii cu varful patrat sunt principala tendinta de încaltaminte din vara anului 2019

Cand credeam ca moda anilor 90 a apus, designerii ne-au uimit din nou dandu-si frau liber imaginaţiei si impanzind catwalk-ul...

Exclusiv3 zile inainte

Istoria celor mai cunoscute jocuri de noroc

Jocurile de noroc sunt printre cele mai vechi practici din lume cand vine vorba despre sporirea venitului printr-o forma sau...

Exclusiv4 zile inainte

Lotul de JUDO PETROLUL 1983-1986 FELICITA echipa de medici Dr. Dan Ioan Mihalache si Dr. Doru Stoian, din cadrul SPITALULUI JUDETEAN DE URGENTA PLOIESTI PRAHOVA

Nu ne vom referi in acest articol despre vizita celor de la DIICOT ST Ploiesti efectuata ieri la sediul Politiei...

Eveniment4 zile inainte

„TOTUL PENTRU SPORT, TOTUL PENTRU TINEri!”, a fost motto-ul AJCSPH cu ocazia disputarii Trofeului Tineretului

In perioada 12 – 16 august 2019 s-a desfasurat la Constanta Trofeul Tineretului, o serie de competitii sportive la care...

Exclusiv5 zile inainte

Procuroarea activista, pupici cu lipici. Show total la volan! (Video)

Cotidianul a descoperit un nou exemplu de „asa nu” in randul procurorilor! Si Doamne fereste ce exemplu! Este vorba despre...

Exclusiv6 zile inainte

Procuror DNA, amenințat de șeful Poliției!

Nu ne vom referi in acest articol despre vizita celor de la DIICOT ST Ploiesti efectuata ieri la sediul Politiei...

Viața în BucureștiO săptămână inainte

Vrei un calculator personalizat? Începe să-l construiești după bunul plac!

De ce dorești să construiești propriul calculator? Răspunsurile sunt foarte variate. Dacă puterea unui laptop nu te mulțumește și dacă...

ExclusivO săptămână inainte

Un fost sef STS, sefi si politisti locali din Politia Locala Ploiesti sunt acuzati de inducere în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă

Nu ne vom referi in acest articol despre vizita celor de la DIICOT ST Ploiesti efectuata ieri la sediul Politiei...

ExclusivO săptămână inainte

IN TENEBRELE JUSTITIEI „INDEPENDENTE”, DESFIINTATI DNA-ul!!!

In Octombrie 2014 am plecat la Paris, pentru un examen medical, la Spitalul American, precizeaza fostul sef SPP,Dumitru Iliescu. Doar...

ExclusivO săptămână inainte

Editorial/Ne plîngem că Statul nu are autoritate. Din nefericire așa este

Cerem redeschiderea dosarului minorelor,  eleve de liceu, din Drobeta Turnu Severin,  care a fost musamalizat de DIICOT Craiova, în care...

Afaceri2 săptămâni inainte

Agro Montana, distribuitorul tau self service

Inca de la infiintare si pana in prezent, pe parcursul celor aproximativ 4 ani, ne-am canalizat atentia catre producatori de...

Exclusiv2 săptămâni inainte

SRI, STS, Telekom si demersurile aflarii identitatii fiecarei persoane ce doreste sa utilizeze o cartela prepaid

Revenind la proiectul de OUG pentru modifcarea unor norme juridice in domeniul comunicatiilor electronice, in speta data a localizarii unui...

Știrea Zilei