Connect with us

Cultură

Oamenii de știință au descoperit cum a fost, de fapt, răspândită ciuma în Europa

Publicat

pe

Ciuma bubonică este, pe bună dreptate, molima care a luat cele mai multe vieţi de pe glob. Ea a redus considerabil populaţia Terrei, răspândindu-se cu o repeziciune greu de imaginat. Studiile arată că ciuma sau Moartea Neagră a pornit din China sau Asia Centrală şi s-a propagat de-a lungul Drumului Mătăsii, ajungând în Europa în 1347. 

De la apariţia primelor cazuri de ciumă în Europa şi până în anul 1350, pandemia a făcut ravagii pe continentul European, unde a ucis peste 30% din populaţie. Cauzele puterii distrugătoare a ciumei au reprezentat un mister pentru contemporanii săi, cei mai mulţi considerând-o o pedeapsă divină pentru omenire, cu scopul de a o purifica de păcate.

Mulţi ani mai târziu s-a depistat că agentul patogen al ciumei, bacteria “Yersinia pestis”, se transmite la om prin înţepăturile puricilor care infestaseră anterior animale purtătoare ale microbului. Teoria cea mai verosimilă era că boala se transmitea prin intermediul şobolanilor, care, în condiţiile insalubre care existau în trecut în multe oraşe europene, trăiau adesea foarte aproape de oameni. Asta favoriza trecerea puricilor de la şobolani la oameni şi transmiterea agentului patogen al ciumei. Lipsa capcanelor, a aparatelor anti-rozătoare care să reducă numărul şobolanilor, a dus la invazia sobolanilor în oraşe şi pe corăbiile care transportau mărfuri, ceea ce a propagat boala de la un port la altul. 

Ciuma bubonică se manifesta prin apariţia pe corp a unor umflături, mai ales în zona gâtului, a subţiorilor şi a abdomenului, umflături care erau, de fapt,  ganglionii limfatici măriţi în volum ca urmare a infecţiei.  Alte simptome erau febra foarte mare, apariţia de pete negricioase pe corp şi necroza extremităţilor – precum vârfurile degetelor, buzelor, nasului. Toate acestea erau urmate de delir şi convulsii, iar într-un final, cam două treimi dintre cei atinşi de ciuma bubonică mureau după aproximativ 4 zile de chinuri.  

După ce secole la rând şobolanii au fost consideraţi sursa tuturor relelor şi blamaţi pentru că au provocat cea mai severă molimă de pe glob, un studiu recent a ajuns la nişte concluzii surprinzătoare care contrazic această teorie.  

O nouă cercetare arată că ciuma, boala care a omorât aproape 100 de milioane de oameni numai în Europa între anii 1300 şi 1800 a fost de fapt răspândită, de un mic mamifer rozător numit gerbil. Acesta provine din zonele deşertice şi aride ale Mongoliei şi din nord-estul Chinei. 

Cercetătorii de la Universitatea din Oslo, Norvegia, sugerează că în perioada epidemiilor de ciumă, clima nu era favorabilă creşterii populaţiei de şobolani. Unul dintre autorii studiului, Nils Christian Stenseth, a declarat pentru BBC că pentru creşterea numărului şobolanilor vremea ar fi trebuit să fie foarte călduroasă şi fără prea multă ploaie. Pe de altă parte, condiţiile meteorologice erau bune pentru înmulţirea considerabilă a gerbililor, iar aceste rozătoare ajungeau în Europa pe rute comerciale. Echipa de cercetători crede că gerbilii sunt răspunzători de apariţia şi extinderea epidemiilor de ciumă din Europa. Oamenii de ştiinţă vor face mai multe teste pentru a demonstra veridicitatea teoriei lor.

Facebook Comments
Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Afaceri

Dulapul metalic pentru desene, elementul practic din viata unui artist

Publicat

pe

dulap metalic

Daca esti pictor, arhitect, scenograf sau ai o alta indeletnicire care implica desen, dar si creativitate, cel mai probabil nu esti un mare fan al ordinii, intrucat aceasta poate dauna artei. Totusi, este esential sa iti depozitezi in siguranta schitele, picturile si proiectele, pentru a le gasi rapid atunci cand vrei sa le imbunatatesti, dar si pentru a te asigura ca acestea nu se pierd sau deterioreaza printre alte lucruri. In acest sens, iti recomandam un dulap metalic pentru desene si harti de la Viamond, unul dintre principalii jucatori de pe piata autohtona de papetarie, birotica si obiecte de mobilier de birou.

Cele doua modele de dulap metalic pentru desene si harti din oferta Viamond au un aspect simplu, industrial, putand fi integrate cu usurinta in orice spatiu, atat din punct de vedere vizual, cat si practic. In plus, in functie de preferintele si ideile tale, acestea pot fi imbogatite cu diverse stickere, care sa le ofere un look unic si personalizat. Singura diferenta dintre cele doua dulapuri il reprezinta numarul de sertare, 5, respectiv 10, in functie de nevoile tale de depozitare si bugetul de care dispui. Iata, in continuare, care sunt principalele caracteristici ale acestor solutii extrem de eficiente de arhivare:

Dulap metalic pentru desene si harti A0 cu 5 sertare – pret 3.897,24 de lei (o reducere de 997,10 lei fata de pretul obisnuit)

Dimensiuni: 1350 x 980 x 440 de milimetri (un volum de 0,58 metri cubi)

Dimensiune sertar: 50 x 1284 x 952 de milimetri

Dulap metalic pentru desene si harti A1 cu 10 sertare – pret 4.918,26 de lei (o reducere de 1.254,50 de lei fata de pretul obisnuit)

Dimensiuni: 1000 x 730 x 795 de milimetri (un volum de 0,58 metri cubi)

Dimensiune sertar: 50 x 934 x 702 milimetri

Cu exceptia particularitatilor enumerate mai sus, celelalte specificatii ale modelelor de dulap metalic pentru desene si harti sunt identice. Astfel, ele au o structura stabila, sudata din tabla de otel de calitatea I, fiind dotate cu incuietori de siguranta centralizate, cu 2 chei. Sertarele sunt dotate cu doua manere fiecare, au o capacitate portanta de pana la 35 de kilograme si pot fi extrase in proportie de 75% din corpul dulapului.

Dulapuri ignifuge, complet asamblate

Aceste doua exemple de dulap metalic sunt vopsite electrostatic prin pulverizare, intr-o culoare standard gri deschis (RAL 7035). Ele sunt acoperite de o garantie de 2 ani, iar livrarea in orice punct al tarii este gratuita, suportata de magazinul online Viamond. Mai mult decat atat, modelele de fata sunt ignifuge, prin urmare nu exista niciun risc ca lucrarile tale valoroase sa fie pierdute, iar dulapul va veni in stare complet asamblata, ceea ce inseamna o bataie de cap in minus.

Viamond, oferta variata de produse

Pe langa dulapuri metalice pentru desene si harti, in oferta Viamond mai gasesti si modele pentru scule si unelte, substante periculoase, medicamente si obiecte de curatenie, in functie de preferintele si nevoile tale organizatorice.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Afaceri

Principalele 5 aspecte de luat in considerare atunci cand vrei sa alegi o companie specializata in web design

Publicat

pe

De

Optimizare SEO Bucuresti si Local SEO

Piata de dezvoltare a business-urilor aflate la inceput de drum este populata de numeroase oferte venite din partea agentiilor care presteaza servicii pentru dezvoltarea unui site in mediul online.

Cu alte cuvinte, atunci cand te hotarasti sa colaborezi cu o agentie web design trebuie sa ai in vedere anumite considerente. In cazul in care nu stii care sunt cele mai importante, mai jos sunt listate cele mai importante 5 aspecte de luat in considerare.

 • Experienta – Este principalul indicator care inseamna foarte mult pentru oricine activeaza in domeniu, dar si pentru tine ca si client solicitant. Cu alte cuvinte, experienta unei agentii specializate in web design poate fi cunoscuta dupa vechimea agentiei in spatiul de produse media, vechimea angajatilor si experienta acestora si, nu in ultimul rand, proiectele desfasurate sau studiile de caz prezentate.
 • Activitatea anterioara si portofoliul – Acest al doilea indicator de performanta te ajuta sa intelegi abordarea peo agentie o prefera in comparatie cu alte agentii. Precum am punctat anterior, portfoliul anterior al unei agentii este un exemplu al bunelor practici pe care acea agentie le respecta si, implicit, recomanda serviciile sale in defavoarea altor agentii.
 • Membrii echipe – In primul rand, este important sa cunosti cate departamente urmeaza sa fie implicate in proiectul tau de web design, creare site si promovare online. Apoi, este indicat sa cunosti intreaga echipa si membrii acesteia pentru a fi sigur ca acestia inteleg obiectivele tale de business in jurul carora urmeaza sa fie construit website-ul.
 • Locatia biroului – Fie ca apelezi in sistem remote la o agentie specializata in web design, fie ca apelezi la o agentie din acelasi oras cu tine, locatia biroului este necesara sa fie intotdeauna in avantajul tau. Astfel vei putea participa usor la intalniri, fie ca sunt realizate pe internet, fie direct la sediul agentiei sau firmei tale.
 • Alte departamente implicate in crearea website-ului: SEO / SEM – Cunoscand profilul unei agentii de marketing online specializata in servicii de web design poti afla daca se merita sa investesti, inca de la inceput, in lucrul cu aceasta agentie. De exemplu, poate vei dori ca ulterior sa beneficiezi de servicii SEO pentru promovarea site-ului tau in mediul online. De ce sa nu apelezi de la inceput la o agentie care iti poate pune la dispozitie si astfel de servicii?
 • Testimoniale si referinte – Precum se intampla in majoritatea cazurilor ale business-urilor online, in special website-uri, testimonialele si referintele joaca un rol foarte important. De aceea, atunci cand soliciti mai multe informatii din partea unei agentii web design asigura-te ca ai citit inainte referintele acestora si testimonialele primite din partea altor clienti. Fie ca cercetezi pe net, fie ca sunt listate direct in site-ul agentiei, acestea sunt de o importanta majora. In plus, in cazul in care nu gasesti, cauta sa obtii mai multe informatii despre clientii anteriori sau existenti ai agentiei si ii poti contacta chiar tu.
 • Stabilirea preturilor pentru serviciile prestate – Pentru ca pretul unui website este intotdeauna orientativ si nu poate fi stabilit un pret fix (osciland in functie de tehnologii, timp de lucru, obiectivele de site etc), este important ca inca de la inceput sa ai in vedere posibilitatile tale de investitie si disponibilitatea ta financiara. Aceste lucruri ii ajuta si pe cei cu care vei lucra astfel incat propunerea lor sa fie una relevanta pentru tipul de buget pe care esti dispus sa il investesti in dezvoltarea afacerii tale in mediul online.

Sursa articol: https://www.site4all.ro/blog/categorii-articole/internet-servicii-web/principalele-5-aspecte-de-luat-in-considerare-atunci-cand-vrei-sa-alegi-o-companie-specializata-in-web-design

Acest articol este publicat cu acceptul autorului:

Digital Craft Agency

AddressBulevardul Ion C. Brătianu nr. 5, București 030172

Phone0723 367 348

Appointments: https://digitalcraft.ro/

Facebook Comments
Citeste in continuare

Cultură

Cătălin Gherzan pune educaţia pe primul loc şi formează generaţii la şcoala sa privată din Piteşti

Publicat

pe

Grădinița Particulară cu Program Prelungit „Lexford Castel” este locul cel mai potrivit pentru educația preșcolarilor din județul Argeș și, este în avantajul părinților datorită programului lung.

Școala Privată Lexford Castel oferă copiilor toate condițiile să învețe și să dezvolte abilități și aptitudini ce îi vor ajuta pe copii să își formeze un viitor frumos ca adult, într-o societate democratică.

Instituția are inclusiv afterschool. Ce oferă Lexford Castel afterschool Pitești?

 • Susține pregătirea temelor într-un spațiu adecvat;
 • Organizează cluburi de performanță pentru pregătirea concursurilor școlare;
 • Asigură desfășurarea activităților pe clase, alături de cadre didactice de specialitate;
 • Atenția se acordă fiecărui elev, în funcție de ritmul lui propriu;
 • Organizează programe de dezvoltare personală care să asigure o mai bună integrare socială a elevilor;

Obiectivul este asigurarea unui mediu optim pentru educația copiilor la standardele de calitate impuse și implementate în unitatea de învățământ.

Prețurile? Extrem de accesibile! Calitatea învățământului este peste așteptări. Puteți studia oferta și programele instituției pe https://www.scoalalexford.ro

Cătălin Gherzan, managerul instituției „Lexford Castel” cu grădiniță, școală și afterschool din Pitești este extrem dedicat acestui domeniu și dorește un viitor strălucit tuturor celor în creștere!

Și pentru că dorința de a duce învățământul la nivel înalt a fost și este încă o dorință mare, managerul Lexford Castel – instituție școlară privată în Pitești, a început să lucreze pro-educație și pentru viitorul zonei argeșene. Cum? De 2 ani de zile membru ALDE și de curând a devenit președintele ALDE Pitești. Pentru a afla activitatea lui politică, puteți accesa https://gherzancatalin.ro

Cătălin Gherzan este candidat pentru Primăria Pitești, își dorește să facă parte din schimbarea în bine a orașului Pitești, însă partea cu educația este și va rămâne ca job de suflet pentru el. Îi dorim succes și să treacă cu bine prin toate etapele pe care și le-a propus!

Facebook Comments
Citeste in continuare

Parteneri

Știri din București

Eveniment7 ore inainte

Partidul Ecologist solicită demisia ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor

  Comisia Europeana a trimis României scrisoarea prin care anunţă ţara noastră ca va fi trimisă...

Eveniment10 ore inainte

Ecologiștii, atac la Traian Basescu: „Distruge șansa unei resetări necesare a clasei politice, pe care românii o așteaptă!”

Turnătorul Petrov este ca o durere de cap care nu dispare! Există și face rău: vrea să încurce calculele pentru...

ExclusivO zi inainte

Doar in mintea lui exista aceste restrangeri de drepturi constitutionale prin norme infralegale!

Revoltați că nu au avut niciun control asupra procesului de numire a noului CNATDCU, o parte din rectorii de universități...

Exclusiv3 zile inainte

Ma uimeste pasivitatea autoritatilor, altele decat politia, precum si a societatii civice, cu privire la abuzurile politiei locale/nationale fata de cetateni care nu “respecta” masurile instituite de starea de alerta si nu numai!

Revoltați că nu au avut niciun control asupra procesului de numire a noului CNATDCU, o parte din rectorii de universități...

Administrație locală3 zile inainte

Microsoft ajută 25 de milioane de oameni din întreaga lume să dobândească abilități digitale necesare economiei COVID-19

Microsoft Corp. a anunțat ieri o nouă inițiativă globală care vizează dezvoltarea abilităților digitale pentru 25 de milioane de oameni...

Administrație locală3 zile inainte

Certificare ISO 9001 pentru Fabrica Nokian Tyres din America de Nord

Noua fabrică Nokian Tyres din Dayton, SUA, a primit certificarea ISO 9001. Pentru a obține această certificare, companiile trebuie să...

Administrație locală3 zile inainte

Huawei Next Image 2020 așteaptă în continuare înscrieri: Peste 20 de mii de pasionați de fotografie din Europa și-au înregistrat deja lucrările în competiție

Huawei Consumer Business Group invită pasionații de fotografie din România să se înscrie în competiția globală Huawei Next Image 2020...

Administrație locală3 zile inainte

Experiența TV de acasă, la superlativ: TCL aduce în România seria X91 de televizoare QLED 8K

TCL, unul dintre cei mai mari producători de dispozitive electronice de consum la nivel modial, recunoscut pentru vasta activitate de...

Eveniment3 zile inainte

Care sunt principalele avantaje ale sistemelor descentralizate de ventilatie?

Din ce in ce mai multi oameni apeleaza la sisteme de ventilatie  descentralizate, pe care le folosesc...

Eveniment3 zile inainte

PER cere poziționarea lui Costel Alexe pe construirea de hidrocentrale în arii naturale protejate în raport cu Green Deal

Partidul Ecologist Roman se declară îngrijorat de modificările aduse în Parlament la Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de...

dulap metalic dulap metalic
Afaceri4 zile inainte

Dulapul metalic pentru desene, elementul practic din viata unui artist

Daca esti pictor, arhitect, scenograf sau ai o alta indeletnicire care implica desen, dar si creativitate, cel mai probabil nu...

Exclusiv4 zile inainte

Cititi si veti intelege ce nemernicie au indus guvernantii liberari in societate, cu atat mai mult acestia insista si acum in stare de alerta prin masuri coercitive si limitative/restrictive de drepturi!

”Fomiștii” statului român, din nou la coadă la Ambasadele SUA și Franței În plin război mai mult cu românii, decât...

Viața în București4 zile inainte

Avantajele si dezavantajele unui aspirator vertical

Nu există îndoială că aspiratoarele verticale sunt din ce în ce mai populare, însă ce le face mai avantajoase și...

Uncategorized5 zile inainte

Standard Med elibereaza fisa medicala pentru permis in numai o ora si jumatate!

De fiecare data cand esti nevoit sa obtii un document sau un act foarte important, cu siguranta petreci ore in...

Optimizare SEO Bucuresti si Local SEO Optimizare SEO Bucuresti si Local SEO
Afaceri5 zile inainte

Principalele 5 aspecte de luat in considerare atunci cand vrei sa alegi o companie specializata in web design

Piata de dezvoltare a business-urilor aflate la inceput de drum este populata de numeroase oferte venite din partea agentiilor care...

Exclusiv5 zile inainte

Procurorii respectivi trebuiau cercetați pentru infracțiuni contra umanității în cazul cărora nu operează prescripția răspunderii penale, motiv pentru care nu există în cauză posibilitatea clasării acestei cauze pe motivul prescripției

În lunile mai- iunie 1990, pe raza Municipiului București , în Piața Universității, a avut loc cea mai mare și...

Știrea Zilei