Connect with us

Cultură

Oamenii de știință au descoperit cum a fost, de fapt, răspândită ciuma în Europa

Publicat

pe

Ciuma bubonică este, pe bună dreptate, molima care a luat cele mai multe vieţi de pe glob. Ea a redus considerabil populaţia Terrei, răspândindu-se cu o repeziciune greu de imaginat. Studiile arată că ciuma sau Moartea Neagră a pornit din China sau Asia Centrală şi s-a propagat de-a lungul Drumului Mătăsii, ajungând în Europa în 1347. 

De la apariţia primelor cazuri de ciumă în Europa şi până în anul 1350, pandemia a făcut ravagii pe continentul European, unde a ucis peste 30% din populaţie. Cauzele puterii distrugătoare a ciumei au reprezentat un mister pentru contemporanii săi, cei mai mulţi considerând-o o pedeapsă divină pentru omenire, cu scopul de a o purifica de păcate.

Mulţi ani mai târziu s-a depistat că agentul patogen al ciumei, bacteria “Yersinia pestis”, se transmite la om prin înţepăturile puricilor care infestaseră anterior animale purtătoare ale microbului. Teoria cea mai verosimilă era că boala se transmitea prin intermediul şobolanilor, care, în condiţiile insalubre care existau în trecut în multe oraşe europene, trăiau adesea foarte aproape de oameni. Asta favoriza trecerea puricilor de la şobolani la oameni şi transmiterea agentului patogen al ciumei. Lipsa capcanelor, a aparatelor anti-rozătoare care să reducă numărul şobolanilor, a dus la invazia sobolanilor în oraşe şi pe corăbiile care transportau mărfuri, ceea ce a propagat boala de la un port la altul. 

Ciuma bubonică se manifesta prin apariţia pe corp a unor umflături, mai ales în zona gâtului, a subţiorilor şi a abdomenului, umflături care erau, de fapt,  ganglionii limfatici măriţi în volum ca urmare a infecţiei.  Alte simptome erau febra foarte mare, apariţia de pete negricioase pe corp şi necroza extremităţilor – precum vârfurile degetelor, buzelor, nasului. Toate acestea erau urmate de delir şi convulsii, iar într-un final, cam două treimi dintre cei atinşi de ciuma bubonică mureau după aproximativ 4 zile de chinuri.  

După ce secole la rând şobolanii au fost consideraţi sursa tuturor relelor şi blamaţi pentru că au provocat cea mai severă molimă de pe glob, un studiu recent a ajuns la nişte concluzii surprinzătoare care contrazic această teorie.  

O nouă cercetare arată că ciuma, boala care a omorât aproape 100 de milioane de oameni numai în Europa între anii 1300 şi 1800 a fost de fapt răspândită, de un mic mamifer rozător numit gerbil. Acesta provine din zonele deşertice şi aride ale Mongoliei şi din nord-estul Chinei. 

Cercetătorii de la Universitatea din Oslo, Norvegia, sugerează că în perioada epidemiilor de ciumă, clima nu era favorabilă creşterii populaţiei de şobolani. Unul dintre autorii studiului, Nils Christian Stenseth, a declarat pentru BBC că pentru creşterea numărului şobolanilor vremea ar fi trebuit să fie foarte călduroasă şi fără prea multă ploaie. Pe de altă parte, condiţiile meteorologice erau bune pentru înmulţirea considerabilă a gerbililor, iar aceste rozătoare ajungeau în Europa pe rute comerciale. Echipa de cercetători crede că gerbilii sunt răspunzători de apariţia şi extinderea epidemiilor de ciumă din Europa. Oamenii de ştiinţă vor face mai multe teste pentru a demonstra veridicitatea teoriei lor.

Facebook Comments
Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultură

Casa românească – cuibul tradițiilor din generații

Publicat

pe

Casa – un simplu cuvânt la prima vedere, dar care însumează o totalitate de sentimente, spirit de viață și speranță. Încă de pe timpuri, ţăranul român conferea casei o valoarea supremă. Pentru el, casa era rădăcina familiei şi a tradiţiei. Nu se putea concepe întemeierea unei familii fără ridicarea unei gospodării, iar omul nu se simţea împlinit sufletește, dar nici „în rând cu lumea”, dacă nu avea o casă. Aşadar, străduinţa şi nevoia de a-şi construi o casă erau nutrite de un profund sentiment social, de nevoia încadrării în comunitate şi a stabilităţii noii familii în faţa satului.

Pe atunci, nici urmă de programe de proiectare sau instrumente moderne de construcție. Primul pas al ţăranului era sfinţirea locului unde urma să-şi întemeieze gospodăria, pentru a curăți locul de rele. Acest fapt vorbește despre credința lui în Dumnezeu și încrederea în lucruri benefice. O dovadă în plus este și faptul că în casele ţărăneşti nu lipsea niciodată icoana, iar sub aceasta, în zilele de sărbătoare şi vinerea, ardea întotdeauna candela.

Atunci când se construia o casă, toate rudele şi prietenii participau, veneau fiecare cu câte un dar pentru noua gospădărie. Se forma claca și se lucra de cu zori până seara târziu ca tânăra familie să aibă cât mai curând propriul său cuib.

Casa părintească însemna pentru ţăranul român tradiţie vie, însemna rudenie, însemna cuib de lumină, care îi călăuzea drumul în viață. În cazul formări unei noi familii, noua locuinţă era aşezată cât mai aproape de casa părintească. Alături de părinţi rămânea mezinul sau mezina familiei, care avea datoria să se îngrijească de părinţi până la moartea acestora, după aceea ei deveneau stăpânii casei.

Dacă în trecut casele erau acoperite cu stuf sau paie în formă de trapez, mai târziu acestea au fost învelite cu ţiglă şi tablă. După spusele bătrânilor, cel mai des se construiau case cu o odaie şi o tindă, cu tavan jos. Geamul acestor case erau foarte mici, considerând că astfel îi va proteja de pericole, aşa încât ziua trebuia să se ardă opaiţul pentru ca femeile să poată coase sau ţese la război.

Mult timp ca materiale de construcție s-au folosit stuful, paile și argila, fiind considerate și materiale ieftine, mai apoi au început să utilizeze pe larg lemnul și metalul. La zidirea unei case fiecare detaliu era de o importanță majoră, de la alegerea lemnului până la feronerie. Lemnul destinat construcţiei unei case noi trebuia ales din cel care nu a fost trăsnit, nici din cel cu două inimi, adică lemn crescut din două trunchiuri răsărite dintr-o singură tulpină, fiind considerat periculos pentru cei ce vor locui acolo. Fiecare părinte alege ce e mai bun pentru copilul său, astfel și țăranul va alege cei mai durabil pentru cuibul său.

Multe case țărănești au servit ca rădăcină de dezvoltare pentru oameni care mai apoi au devenit personalități notorii. Exemple elocvente sunt casele memoriale a lui Ion Creangă, Mihai Eminescu, Dimitrie Anghel, Ion Luca Caragiale ș.a. Casa de tip rustic înfățișează viața de la țară și demonstrează că poate crește și dezvolta oameni cu perspectivă.

A zidi o casă presupune o multitudine de etape și funcții. Se spune că ,,etapa 0” este dorința și, probabil, cea mai importantă, deoarece va fi urmată cu multă încredere de celelalte etape. Totuși dorința rămâne a fi baza propriei locuințe. Casa presupune nucleu vieţii de familie, punct central de unde pornesc activităţile gospodăreşti și prosperitatea membrilor ei, este loc al întemeierii unor noi începuturi, primordial, miez generator şi păstrător de valori spirituale.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Administrație locală

Cum se explica repatriere decedati operativa?

Publicat

pe

Daca ar fi sa se duca familia dupa decedat in Anglia sau Italia, numai gasirea biletelor si alegerea mijlocului de transport ar dura cateva zile bune…

Rezervarea se face cu mult timp inainte si numai daca renunta cineva la bilet este posibila calatoria celor indurerati, sa isi aduca mortul in tara. Sa zicem ca ar fi posibil ca apartinatorii sa detina mijloacele necesare repatrierii!

Dupa ajungerea la destinatie ar avea nevoie de cateva ore sau zile de recuperare si numai dupa ce se odihnesc, s-ar putea ocupa de repatriere. Va imaginati cat timp pretios s-ar pierde, plus ca ar aparea o alta mare problema: cu ce sa se transporte sicriele!

Apeland la firmele cu experienta si cu echipe de profesionisti detasate in toate tarile lumii, repatriere decedati  se face operativ.

In timp ce soferii pleaca din Romania cu masina funerara curata, pregatita pentru un drum atat de lung, acolo, departe se lucreaza intens, sa se elimine stationarea.

Nici nu a plecat bine masina funerara din tara ca in statul in care a avut loc decesul, sarcinile sunt impartite astfel:

  1. Un salariat se ocupa de acte. El bate la usile institutiilor straine sa obtina: certificatul de deces, pasaportul funerar, tot ceea ce este necesar ca drumul catre tara sa fie perfect legal.

Este adevarat ca in afara birocratia nu este in floare ca la noi, dar sa nu va imaginati ca este atat de usor, mai ales daca nu stii exact in ce ordine sa faci demersurile si care sunt institutiile de care ai nevoie.

  1. Pregatirea decedatului ia mult timp si multa munca. Decedatul este spalat bine, tuns, imbalsamat si imbracat elegant, apoi asezat in sicriu. Totul se face repede si bine, ca soferii sa se intoarca foarte repede in tara si inmormantarea sa aiba loc la timp.

Nu, conducatorii auto nu sunt pusi in pericol, fiindca in timp ce unul conduce, celalalt se odihneste. Conduc pe rand sa parcurga mai repede miile de kilometri, sa il aduca pe cel mult asteptat acasa, sa fie pentru ultima data printre ai sai.

  1. Pregatirea sicrielor, asezarea corecta a lor si a mortului, plus sigilarea capacului la plecare. Nu este deloc simplu sa se faca toate acestea corect, conform normelor europene! De unde ar lua familia cele doua sicrie? Sa zicem ca ar gasi unul din lemn masiv, dar pe cel din zinc?

Cel din zinc trebuie sa se aseze exact in cel din lemn si sa fie prevazut cu valve.

La intrebarea:”De ce decurge atat de operativ o repatriere organizata de firmele de servicii funerare?”, putem da urmatoarele raspunsuri:

-salariatii sunt priceputi si au experienta. Multi dintre ei fac aceste lucruri de peste 20 de ani si le este foarte usor.

-dotarile. Firma are in stoc haine, sicrie, echipamente necesare, substantele necesare imbalsamarii, capacul pentru sicriu si crucea inscriptionata.

-mai presus de orice sta dorinta lor de a ajuta familiile indurerate.

Nu va recomand sub nicio forma sa incercati o repatriere pe cont propriu, sperand ca ati inteles ca operativitatea si succesul unei actiuni complexe tin de spiritul de echipa, de experienta si de pricepere.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Cultură

Avantajele studierii limbii engleze din fragedă copilărie

Publicat

pe

Beneficiile studierii limbii engleze sunt evidente și includ, pe lângă o educație completă și dobândirea noțiunilor de cultură generală, avantaje pe termen lung, așa cum sunt: un loc de muncă mai bun și ușurința de a călători oriunde în lume, scrie empower.ro.

De aceea, tot mai multe persoane își înscriu copii în cadrul grădinițelor care au și cursuri engleză. În plus, unii părinți aleg chiar grădinițe cu predare în limba engleză, pentru a se asigura că cei mici dobândesc limba în cel mai natural mod posibil.

Care sunt avantajele studierii limbii engleză de la o vârstă fragedă?

Ca și în cazul altor domenii, învățarea unei limbi străine este mai facilă, cu cât copilul este mai mic. Nu vei auzi pe nimeni care să afirme faptul că învățarea unei limbi străine nu este o decizie bună, la fel cum nu vei auzi mulți profesori care să nu predea limba engleză chiar și celor mai mici dintre cursanții solicitanți.

Iată care sunt argumentele pro învățării limbii engleze cât mai repede posibil:

  • din punct de vedere fizic, învățarea limbii engleză este mai ușoară când copilul este mai mic, comparativ cu adulții, întrucât centrul din creier, responsabil cu învățarea limbilor abia se dezvoltă;
  • învățarea limbii engleze, pe lângă limba maternă, contribuie la dezvoltarea empatiei, copiii bilingvi fiind mult mai deschiși către experiențe și culturi noi;
  • diversele noțiuni de limbă le stimulează celor mici curiozitatea, dezvoltându-le și interesul și receptivitatea pentru a învăța lucruri noi din alte domenii.

Pe lângă avantajele pe care le au cei mici atunci când studiază limba engleză de la vârste mici, este de menționat și faptul că studierea limbilor străine devine, cu fiecare an, din ce în ce mai facilă, grație metodelor nou descoperite și a resurselor care sunt la dispoziția oricui dorește să învețe.

De ce este atât de importantă limba engleză?

Să-ți ajuți copilul să învețe o limbă străină, în același timp cu învățarea limbii materne este o adevărată provocare, dar rezultatele pe care le veți remarca mai târziu sunt cele care merită toate eforturile.

Limba engleză este limba oficială în mai multe de 50 de țări, aproximativ 400 de milioane de oameni vorbind engleza – limba maternă. Aceste numere indică faptul că niciodată nu este prea devreme pentru cursuri engleză, chiar și pentru cei mai tineri membri au familiei.

Copiii bilingvi sunt creativi, învață mai repede și cu ușurință, dar dobândesc și alte abilități neprețuite, cum sunt: abilitatea de soluționare a problemelor, spontaneitatea, iar mai târziu se bucură de mai multe șanse pe piața muncii.

Argumentele pentru studierea limbii engleze, astfel încât să fie vorbită, înțeleasă și scrisă perfect se extind, mai ales pentru că:

  • limba engleză este una dintre cele mai răspândite limbi străine în lume, fiind suficient să o vorbești în cele mai multe țări;
  • multe dintre filmele și cărțile valoroase sunt scrise în limba engleză, astfel că aceasta devine o componentă a culturii internaționale.

În ceea ce privește obținerea unui loc de muncă mai bun, în zilele noastre, limba engleză a devenit o condiție esențială pentru posturile mai bine plătite, iar noile generații trebuie să fie asigurate pentru succes, prin studierea limbilor străine. Totuși, până la aplicarea pentru loc de muncă, limba engleză poate reprezenta instrumentul de bază pentru a accesa burse de studiu în altă țară, programe de schimb de experiență și alte astfel de experiențe în străinătate, care pot fi un punct cheie în succesul unui copil.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Parteneri

Știri din București

Exclusiv9 ore inainte

Judecatorii ICCJ sunt fierti pe un membru CSM

Dacă ,,omul de rând” al lui Iohannis este cel care joacă golf miercurea la Clubul Diplomaților sau cel care nu...

EvenimentO zi inainte

Antrenamentul care da cele mai bune rezultate

Inainte de a incepe orice fel de antrenament, trebuie sa va stabiliti in mod clar un program cat mai bun...

Exclusiv2 zile inainte

Ceea ce a facut precedentul guvern, ca derapaj, baietii noi si „onesti” sublimeaza: amplifica derapajul

Dacă ,,omul de rând” al lui Iohannis este cel care joacă golf miercurea la Clubul Diplomaților sau cel care nu...

Eveniment2 zile inainte

Cum să ai un gazon perfect cu ajutorul unei motocoase Stihl

Grădina este prima pe care o vedem atunci când intrăm în curtea unei case, iar mulți dintre propietarii de case...

Afaceri2 zile inainte

Apple controlează jumătate din piața smartwatch-urilor la nivel global

Apple Watch e lider pe segmentul vânzărilor de smartwatch-uri în al treilea trimestru din 2019, cu 6,8 milioane de unități...

Eveniment2 zile inainte

Alegeri potrivite pentru situatiile in care va aflati

In anumite momente avem senzatia ca noi suntem cei mai neputinciosi si ca nimeni in afara de noi nu mai...

Exclusiv3 zile inainte

Te tăvălești de off-ul ”penalilor”, urli să curgă cătușe ”fără număr”, dar când vine vorba despre drepturile tale taci ca porcul în păpușoi

Mare agitație mare! Guvernul ”Gaură” taie pensiile de serviciu … cică și ale magistraților. Când majoritatea din 2016 (mă rog,...

Eveniment3 zile inainte

Transformarea unui server folosit intr-unul refurbished

Daca doriti sa cumparati niste servere folosite, e posibil sa fi descoperit si serverele refurbished. Trebuie sa stiti insa cateva...

Exclusiv4 zile inainte

OPINIE/Suntem slugile hoților ce controlează societatea!!!

Analiza efectelor ne ocupă majoritatea timpului în care am putea acumula experiență reală, cultură și civilizație și am putea îndrepta...

Exclusiv5 zile inainte

Incompetenta conducerii Politiei Locale Ploiesti taxata de instanta

De la intrarea României în UE în 2007, PIB-ul țării a crescut constant de la 123,7 miliarde de euro la...

Exclusiv6 zile inainte

Un articol tipic „Observ….”, lipsit de realitate, dar cu un continut rautacios, rau intentionat, mizerabil, si nu cu tinta de a se afla adevarul ci de a manipula

Un articol tipic ” Observ….”, lipsit de realitate, dar cu un continut rautacios, rau intentionat, mizerabil, si nu cu tinta...

ExclusivO săptămână inainte

IPJ Prahova sta pe butoi de pulbere/De la culoarea „rosie” (grena) la portocaliu – galben, cu „sageata”

Un articol tipic ” Observ….”, lipsit de realitate, dar cu un continut rautacios, rau intentionat, mizerabil, si nu cu tinta...

ExclusivO săptămână inainte

Fostul şef al IPJ Prahova Viorel Dosaru si-a „cumparat de la bec” o banda dintr-o strada in Parcul Industrial Ploiesti/Fostii subalterni de la Politia Rutiera se fac ca au „orbul gainilor”

Directorul Parcului Industrial Ploieşti- Andrei Tudor – a decedat în somn, în urma unui infarct, acum cca doua saptamani de...

ExclusivO săptămână inainte

Biroul şi Directoratul de Informaţii al Comunităţii de Informaţii al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, alertate de mai multe ori în cazul ambasadorului SUA la UE, Gordon Sondland, şi mai mulţi oficiali români

Articolul care urmează nu este despre România stat de drept, acest articol este despre cum a evoluat învățământul din România,...

EvenimentO săptămână inainte

La Multi Ani, AJCSPH! La Multi Ani tuturor persoanelor cu dizabilitati de pe mapamond

Asociatia Judeteana Constanta a Sportului pentru Persoane cu Handicap (AJCSPH) a sarbatorit pe data de 3 decembrie, impreuna cu partenerii...

Exclusiv2 săptămâni inainte

Jocul politic în jurul valorii de 4,8 lei pentru un Euro a imputinat rezervele valutare cu peste un miliard de Euro

(Preluare Inpolitics): Ziua de 1 decembrie a fost, anul acesta, una mai specială: pe lîngă aniversarea Marii Uniri, a fost...

Știrea Zilei