Connect with us

Cultură

Calcularea veniturilor este dificila?

Publicat

pe

Deoarece calcularea veniturilor poate fi uneori destul de dificila si prea complicata s-a infiintat acest calculator de salarii online. Prin intermediul acestor calculatoare online se pot determina foarte usor salariul net sau brut in functie de dorinta fiecaruia.

Calculatorul de salarii este actualizat in permanenta de catre Romania Software, iar la baza acestuia sta mai exact un software care foloseste un anumit program de calcul pentru a afisa toate informatiile dorite de noi. Calculatorul de salarii online este actualizat conform legislatiei de ultima ora si perfectionat pe zi ce trece. Usurinta prin care poti calcula salariul net sau brut prin intermediul acestui calculator ofera un mare avantaj tuturor persoanelor.

Calculatorul de salarii este foarte util angajatilor dar si angajatorilor. In primul rand este foarte util angajatilor deoarece in caz ca apar ceva neintelegeri sau nedumeriri in privinta cu salariul net de pe o anumita luna, prin intermediul acestui calculator online de salarii, se pot verifica toate informatiile dorite de angajat de la contributiile suportate de acesta pana la contributiile angajatorului, impozitul pe salariu si asa mai departe.

Iar in al doilea rand in caz ca presupui ca vei avea o marire de salariu cu un anumit procent, poti afla foarte repede care va fi viitorul tau salariu net. Pentru angajatori acest calculator de salarii este foarte util, isi pot calcula cu precizie sumele de bani pe care le au de platit la sfarsitul fiecarei luni doar introducand cateva date. De asemnea daca vor sa afle informatii doar pentru un anumit angajat in parte acest lucru se va afla cu usurinta si rapiditate.

Datorita acestor aspecte utilizarea si acuratetea acestor calculatoare de salarii ar trebui sa fie luata in considerare cat mai des de intreaga lume.

Facebook Comments
Citeste in continuare
Comenteaza si tu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultură

Oamenii de știință au descoperit cum a fost, de fapt, răspândită ciuma în Europa

Publicat

pe

Ciuma bubonică este, pe bună dreptate, molima care a luat cele mai multe vieţi de pe glob. Ea a redus considerabil populaţia Terrei, răspândindu-se cu o repeziciune greu de imaginat. Studiile arată că ciuma sau Moartea Neagră a pornit din China sau Asia Centrală şi s-a propagat de-a lungul Drumului Mătăsii, ajungând în Europa în 1347. 

De la apariţia primelor cazuri de ciumă în Europa şi până în anul 1350, pandemia a făcut ravagii pe continentul European, unde a ucis peste 30% din populaţie. Cauzele puterii distrugătoare a ciumei au reprezentat un mister pentru contemporanii săi, cei mai mulţi considerând-o o pedeapsă divină pentru omenire, cu scopul de a o purifica de păcate.

Mulţi ani mai târziu s-a depistat că agentul patogen al ciumei, bacteria “Yersinia pestis”, se transmite la om prin înţepăturile puricilor care infestaseră anterior animale purtătoare ale microbului. Teoria cea mai verosimilă era că boala se transmitea prin intermediul şobolanilor, care, în condiţiile insalubre care existau în trecut în multe oraşe europene, trăiau adesea foarte aproape de oameni. Asta favoriza trecerea puricilor de la şobolani la oameni şi transmiterea agentului patogen al ciumei. Lipsa capcanelor, a aparatelor anti-rozătoare care să reducă numărul şobolanilor, a dus la invazia sobolanilor în oraşe şi pe corăbiile care transportau mărfuri, ceea ce a propagat boala de la un port la altul. 

Ciuma bubonică se manifesta prin apariţia pe corp a unor umflături, mai ales în zona gâtului, a subţiorilor şi a abdomenului, umflături care erau, de fapt,  ganglionii limfatici măriţi în volum ca urmare a infecţiei.  Alte simptome erau febra foarte mare, apariţia de pete negricioase pe corp şi necroza extremităţilor – precum vârfurile degetelor, buzelor, nasului. Toate acestea erau urmate de delir şi convulsii, iar într-un final, cam două treimi dintre cei atinşi de ciuma bubonică mureau după aproximativ 4 zile de chinuri.  

După ce secole la rând şobolanii au fost consideraţi sursa tuturor relelor şi blamaţi pentru că au provocat cea mai severă molimă de pe glob, un studiu recent a ajuns la nişte concluzii surprinzătoare care contrazic această teorie.  

O nouă cercetare arată că ciuma, boala care a omorât aproape 100 de milioane de oameni numai în Europa între anii 1300 şi 1800 a fost de fapt răspândită, de un mic mamifer rozător numit gerbil. Acesta provine din zonele deşertice şi aride ale Mongoliei şi din nord-estul Chinei. 

Cercetătorii de la Universitatea din Oslo, Norvegia, sugerează că în perioada epidemiilor de ciumă, clima nu era favorabilă creşterii populaţiei de şobolani. Unul dintre autorii studiului, Nils Christian Stenseth, a declarat pentru BBC că pentru creşterea numărului şobolanilor vremea ar fi trebuit să fie foarte călduroasă şi fără prea multă ploaie. Pe de altă parte, condiţiile meteorologice erau bune pentru înmulţirea considerabilă a gerbililor, iar aceste rozătoare ajungeau în Europa pe rute comerciale. Echipa de cercetători crede că gerbilii sunt răspunzători de apariţia şi extinderea epidemiilor de ciumă din Europa. Oamenii de ştiinţă vor face mai multe teste pentru a demonstra veridicitatea teoriei lor.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Cultură

Casa românească – cuibul tradițiilor din generații

Publicat

pe

Casa – un simplu cuvânt la prima vedere, dar care însumează o totalitate de sentimente, spirit de viață și speranță. Încă de pe timpuri, ţăranul român conferea casei o valoarea supremă. Pentru el, casa era rădăcina familiei şi a tradiţiei. Nu se putea concepe întemeierea unei familii fără ridicarea unei gospodării, iar omul nu se simţea împlinit sufletește, dar nici „în rând cu lumea”, dacă nu avea o casă. Aşadar, străduinţa şi nevoia de a-şi construi o casă erau nutrite de un profund sentiment social, de nevoia încadrării în comunitate şi a stabilităţii noii familii în faţa satului.

Pe atunci, nici urmă de programe de proiectare sau instrumente moderne de construcție. Primul pas al ţăranului era sfinţirea locului unde urma să-şi întemeieze gospodăria, pentru a curăți locul de rele. Acest fapt vorbește despre credința lui în Dumnezeu și încrederea în lucruri benefice. O dovadă în plus este și faptul că în casele ţărăneşti nu lipsea niciodată icoana, iar sub aceasta, în zilele de sărbătoare şi vinerea, ardea întotdeauna candela.

Atunci când se construia o casă, toate rudele şi prietenii participau, veneau fiecare cu câte un dar pentru noua gospădărie. Se forma claca și se lucra de cu zori până seara târziu ca tânăra familie să aibă cât mai curând propriul său cuib.

Casa părintească însemna pentru ţăranul român tradiţie vie, însemna rudenie, însemna cuib de lumină, care îi călăuzea drumul în viață. În cazul formări unei noi familii, noua locuinţă era aşezată cât mai aproape de casa părintească. Alături de părinţi rămânea mezinul sau mezina familiei, care avea datoria să se îngrijească de părinţi până la moartea acestora, după aceea ei deveneau stăpânii casei.

Dacă în trecut casele erau acoperite cu stuf sau paie în formă de trapez, mai târziu acestea au fost învelite cu ţiglă şi tablă. După spusele bătrânilor, cel mai des se construiau case cu o odaie şi o tindă, cu tavan jos. Geamul acestor case erau foarte mici, considerând că astfel îi va proteja de pericole, aşa încât ziua trebuia să se ardă opaiţul pentru ca femeile să poată coase sau ţese la război.

Mult timp ca materiale de construcție s-au folosit stuful, paile și argila, fiind considerate și materiale ieftine, mai apoi au început să utilizeze pe larg lemnul și metalul. La zidirea unei case fiecare detaliu era de o importanță majoră, de la alegerea lemnului până la feronerie. Lemnul destinat construcţiei unei case noi trebuia ales din cel care nu a fost trăsnit, nici din cel cu două inimi, adică lemn crescut din două trunchiuri răsărite dintr-o singură tulpină, fiind considerat periculos pentru cei ce vor locui acolo. Fiecare părinte alege ce e mai bun pentru copilul său, astfel și țăranul va alege cei mai durabil pentru cuibul său.

Multe case țărănești au servit ca rădăcină de dezvoltare pentru oameni care mai apoi au devenit personalități notorii. Exemple elocvente sunt casele memoriale a lui Ion Creangă, Mihai Eminescu, Dimitrie Anghel, Ion Luca Caragiale ș.a. Casa de tip rustic înfățișează viața de la țară și demonstrează că poate crește și dezvolta oameni cu perspectivă.

A zidi o casă presupune o multitudine de etape și funcții. Se spune că ,,etapa 0” este dorința și, probabil, cea mai importantă, deoarece va fi urmată cu multă încredere de celelalte etape. Totuși dorința rămâne a fi baza propriei locuințe. Casa presupune nucleu vieţii de familie, punct central de unde pornesc activităţile gospodăreşti și prosperitatea membrilor ei, este loc al întemeierii unor noi începuturi, primordial, miez generator şi păstrător de valori spirituale.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Administrație locală

Cum se explica repatriere decedati operativa?

Publicat

pe

Daca ar fi sa se duca familia dupa decedat in Anglia sau Italia, numai gasirea biletelor si alegerea mijlocului de transport ar dura cateva zile bune…

Rezervarea se face cu mult timp inainte si numai daca renunta cineva la bilet este posibila calatoria celor indurerati, sa isi aduca mortul in tara. Sa zicem ca ar fi posibil ca apartinatorii sa detina mijloacele necesare repatrierii!

Dupa ajungerea la destinatie ar avea nevoie de cateva ore sau zile de recuperare si numai dupa ce se odihnesc, s-ar putea ocupa de repatriere. Va imaginati cat timp pretios s-ar pierde, plus ca ar aparea o alta mare problema: cu ce sa se transporte sicriele!

Apeland la firmele cu experienta si cu echipe de profesionisti detasate in toate tarile lumii, repatriere decedati  se face operativ.

In timp ce soferii pleaca din Romania cu masina funerara curata, pregatita pentru un drum atat de lung, acolo, departe se lucreaza intens, sa se elimine stationarea.

Nici nu a plecat bine masina funerara din tara ca in statul in care a avut loc decesul, sarcinile sunt impartite astfel:

  1. Un salariat se ocupa de acte. El bate la usile institutiilor straine sa obtina: certificatul de deces, pasaportul funerar, tot ceea ce este necesar ca drumul catre tara sa fie perfect legal.

Este adevarat ca in afara birocratia nu este in floare ca la noi, dar sa nu va imaginati ca este atat de usor, mai ales daca nu stii exact in ce ordine sa faci demersurile si care sunt institutiile de care ai nevoie.

  1. Pregatirea decedatului ia mult timp si multa munca. Decedatul este spalat bine, tuns, imbalsamat si imbracat elegant, apoi asezat in sicriu. Totul se face repede si bine, ca soferii sa se intoarca foarte repede in tara si inmormantarea sa aiba loc la timp.

Nu, conducatorii auto nu sunt pusi in pericol, fiindca in timp ce unul conduce, celalalt se odihneste. Conduc pe rand sa parcurga mai repede miile de kilometri, sa il aduca pe cel mult asteptat acasa, sa fie pentru ultima data printre ai sai.

  1. Pregatirea sicrielor, asezarea corecta a lor si a mortului, plus sigilarea capacului la plecare. Nu este deloc simplu sa se faca toate acestea corect, conform normelor europene! De unde ar lua familia cele doua sicrie? Sa zicem ca ar gasi unul din lemn masiv, dar pe cel din zinc?

Cel din zinc trebuie sa se aseze exact in cel din lemn si sa fie prevazut cu valve.

La intrebarea:”De ce decurge atat de operativ o repatriere organizata de firmele de servicii funerare?”, putem da urmatoarele raspunsuri:

-salariatii sunt priceputi si au experienta. Multi dintre ei fac aceste lucruri de peste 20 de ani si le este foarte usor.

-dotarile. Firma are in stoc haine, sicrie, echipamente necesare, substantele necesare imbalsamarii, capacul pentru sicriu si crucea inscriptionata.

-mai presus de orice sta dorinta lor de a ajuta familiile indurerate.

Nu va recomand sub nicio forma sa incercati o repatriere pe cont propriu, sperand ca ati inteles ca operativitatea si succesul unei actiuni complexe tin de spiritul de echipa, de experienta si de pricepere.

Facebook Comments
Citeste in continuare

Parteneri

Știri din București

Cultură11 ore inainte

Oamenii de știință au descoperit cum a fost, de fapt, răspândită ciuma în Europa

Ciuma bubonică este, pe bună dreptate, molima care a luat cele mai multe vieţi de pe glob. Ea a redus...

Exclusiv19 ore inainte

În urmă cu 5 ani, frica de el însuși nu îl determina pe Klaus Iohannis să fugă de dezbaterea prezidențială

În urmă cu 5 ani, în 8 noiembrie 2014, făceam o propunere de dezbatatere prezidențială între Ponta și Iohannis, constatând...

Exclusiv2 zile inainte

Despre cele 3,2 milioane de voturi ale lui Klaus Iohannis din primul tur și despre nuclee dure

Din punctul meu de vedere, un premier devine cu adevărat premier abia atunci când apucă să facă și să aplice...

Exclusiv3 zile inainte

Mitica de la SRI face pe profesorul

(Preluare Inpolitics): Auzită cîndva de la un frizer: românul e cel mai prost client din lume. Oricît de rău l-ai...

Exclusiv4 zile inainte

Deficitele sunt de pe vremea PDL şi erau duble/. Deci asta cu deficitele este marotă pentru cretini.

(Preluare FLUX 24): Șeful PNL Iași, uns recent ministru al Mediului, nu știe ce înseamnă „stresul ratei la bancă”. În...

Exclusiv5 zile inainte

PROMO/ DOCUMENTE BOMBA/ADEVARUL despre “dosarul TETRA” de la Politia Locala Ploiesti/ Acuzații penale nefondate asupra unor sefi si politisti locali

Sefi și polițisti locali din Ploiești acuzați de inducere în eroare a organelor judiciare și mărturie mincinoasă, in mod fals!...

Exclusiv6 zile inainte

Improtanta unui aspirator

Improtanta unui aspirator   Aspitatoarele sunt niste aparate electrocasnice foarte folosite si apreciate in randul utilizatorilor. Ele au inlocuit matura...

Afaceri7 zile inainte

Unde gasesti servicii de forare de calitate in Bucuresti

Alegand un serviciu bun de foraje puturi Bucuresti veti avea de castigat pentru ca acest serviciu va va fi pe...

Exclusiv7 zile inainte

Este o premieră care va face BNR să cheltuie multe zeci de milioane de Euro din rezerva valutară ca să acopere accelerarea deprecierii leului DECLANȘATĂ de Iohannis

(Preluare FLUX 24): Șeful PNL Iași, uns recent ministru al Mediului, nu știe ce înseamnă „stresul ratei la bancă”. În...

ExclusivO săptămână inainte

Klaus Werner Iohannis de 4 ani nu a dat niciun interviu, nu a organizat nicio conferinţă de presă, nu a participat la niciun interviu/dezbatere televizată, nu acceptă întrebări, provocări, jurnalişti combativi si doreşte în tăcere al doilea mandat

(Preluare Inpolitics): Guvernul Orban instalat cu voturile unor pesediști încă neexcluși din partid, în mod straniu, își începe activitatea cu...

ExclusivO săptămână inainte

DNA Alba confirmă că s-a infirmat în întregime soluţia de clasare în dosarul proiectelor lui Barna

Sorina Ruxandra Matei revine cu dezvaluiri in EXCLUSIVITATE. DNA: Dosarul penal al proiectelor lui Barna, redeschis de DNA pe 28...

EvenimentO săptămână inainte

INDAGRA 2019: Iridex Group Plastic prezintă soluții specializate pentru domeniul agricol

În fiecare an evenimentul principal al agricultorilor este INDAGRA, unde în fața miilor de participanți sunt prezentate cele mai inovative...

ExclusivO săptămână inainte

Adjuncta DNA, Mădălina Scarlat, a infirmat în întregime a doua ordonanţă de clasare a DNA Alba în dosarul lui Dan Barna, redeschizând dosarul şi dispunând reluarea urmăririi penale

Sorina Euxandra Matei revine cu dezvaluiri in exclusivitate: DNA a redeschis abia săptămâna trecută, luni, 28 octombrie 2019, “dosarul proiectelor...

Exclusiv2 săptămâni inainte

SORINA MATEI DA DE PAMANT CU JUDECATOAREA COTOFANA: ” Madam Coțofană este un #FAKE”

Se va întâmpla în câteva zile. La capătul unei sesiuni electorale naționale. Klaus Iohannis va fi reales. Oficial, în calitate...

Exclusiv2 săptămâni inainte

Ministerul Justitiei vrea sa secretizeze planurile de cooperare

Liderul PNL, desemnat candidat de prim-ministru, este pândit de mai multe riscuri. Dintre care în mod cert unul și-l asumă...

Exclusiv2 săptămâni inainte

Barometrul asta comandat de EuropaFm a fost platit din banii de reclama la spitale de stat de la Primarie (prin administratia spitalelor)?

Liderul PNL, desemnat candidat de prim-ministru, este pândit de mai multe riscuri. Dintre care în mod cert unul și-l asumă...

Știrea Zilei